UTP kabel

Moderne apparaten maken steeds vaker gebruik van het internet. Je smart TV, smart koelkast, slimme thermometer, en ga zo maar door, bijna alles kan tegenwoordig aangesloten worden op het internet. In sommige gevallen kan wifi een oplossing bieden, maar in andere gevallen moet er wel gekozen worden voor een UTP kabel. Wifi kan in sommige gevallen namelijk ervaren worden als te traag of te onstabiel.

UTP staat voor unshielded twisted pair. Zoals de naam zegt, zijn de aders getwist. De aders zijn getwist om signaalverlies te reduceren. Door deze techniek is het mogelijk om stabiel en snel afstanden tot wel 50 meter af te leggen. Er zijn echter nog meer vormen van afscherming, maar voor een thuisnetwerk zijn UTP kabels ruim voldoende. Andere vormen van afscherming zijn shielded twisted pair, STP, en shielded foiled twisted pair, S/FTP. Dit zijn vormen met een extra afscherming. Je kunt dus wel raden dat UTP de oudste vorm van netwerkkabels is.

Het voordeel van een UTP kabel

Het voordeel van een UTP kabel is vooral dat hij relatief goedkoop en van goede kwaliteit is. Dit heeft er voor gezorgd dat de UTP kabel zo veel wordt gebruikt in het leggen van een internetverbinding. UTP kabels kun je met twee verschillende kernen kopen. Je kunt kiezen uit CCA kernen en koperen kernen. CCA kernen zijn de goedkoopste, maar ook de minst goede. Deze kernen worden gemaakt van aluminium. Over het algemeen worden deze kernen ook afgeraden door de specialisten, omdat het signaalverlies te groot is. Koperen kernen blijven dus over en deze worden het meest aangeraden. Deze kernen voorzien je van een uitstekende signaaloverdracht, waardoor je met hoge snelheid data kan uitwisselen over de kabel. Normaal gesproken wordt op de verpakking alleen vermeld als de kernen van aluminium zijn. In de meeste gevallen bij koperen kernen wordt dit niet benadrukt. Bij de prijsvorming van een netwerkkabel is niet alleen de materiaalkeuze bij de kernen leidend. Omdat de UTP kabel ook geen extra afscherming heeft, maakt dit hem ook nog goedkoper dan de STP en S/FTP kabels.

Verschillende categorieën UTP kabel

Er zijn verschillende categorieën binnen de UTP kabel. Van oud naar nieuwer zijn dit CAT5, CAT5e en CAT6. CAT5 werden in de jaren 90 veelvuldig gebruikt. Deze zijn nu dus verouderd en sinds 2001 zijn deze zelfs niet meer te kopen, omdat ze werden ingehaald door de CAT5e kabels. CAT5e kabels zijn gecertificeerd tot 100Mhz. De opvolger van de CAT5e kabels zijn de CAT6 kabels. Deze kabels worden het meeste gebruikt bij thuisgebruikers vanwege de lage kosten en de juiste specificaties. Voor de fanatiekere gebruikers werd CAT7 ontwikkelt. Deze kabels zijn namelijk gecertificeerd voor gigabit-verbindingen. CAT7 zijn in principe alleen geen UTP kabels, omdat deze kabels voorzien moeten zijn van wél een extra afscherming. Dus als je dit ergens aangeboden ziet staan, klopt er iets niet.