Tips voor het beveiligen van je bedrijfspand in lockdown

Veel bedrijfspanden staan sinds de pandemie al lange tijd leeg. Je hebt wel andere zorgen aan je hoofd dan dagelijks even een kijkje nemen bij je zaak. Vaak zijn er echter nog wel veel waardevolle spullen aanwezig. Dat maakt het interessant voor inbrekers om juist nu hun slag te slaan.

Door de tijdelijke sluiting van je pand en het gebrek aan menselijke controle zul je op andere manieren je pand moeten beveiligen. Daarom deze checklist: tien tips om er voor te zorgen dat je zaak veilig is ook als jij er niet bent.

Alarmsysteem checken

Om op afstand een oogje in het zeil te houden, zijn de meeste panden elektronisch beveiligd met een alarmsysteem. Maar hoe zeker weet je dat dat systeem ook werkt? Test daarom je alarm eens bij de alarmcentrale.

Contactpersonenlijst

Ook dit is iets wat vaak vergeten wordt. Ongetwijfeld is er de afgelopen periode veel veranderd in jouw zaak en de interne organisatie. Maar wanneer het alarm gaat, moet de alarmcentrale weten wie hij moet bereiken. Check daarom bij de alarmcentrale of jouw contactpersonenlijst nog wel up to date is. Ook intern dien je deze informatie goed te communiceren. Houdt je medewerkers op de hoogte hoe het pand is beveiligd en welke stappen zij daarin dienen te nemen.

Checklist alarmen en meldingen

In ieder bedrijf zijn een aantal alarm meldingen die steevast genegeerd worden. Juist in deze tijd is het wel eens goed dat soort meldingen onder de loep te nemen, en vervelende meldingen die je al heel lang storen eens echt te verwijderen.

Camera’s controleren

Weet je eigenlijk wel of de camera’s op de juiste zones gericht zijn? Worden de beelden goed geregistreerd, in een videomanagementsoftware (VMS) of via een netwerk (NVR)? Is de software van je camera beveiliging nog wel up to date? Als je fysiek niet aanwezig kunt zijn is camera beveiliging een van de beste manieren om op een afstand een oogje in het zeil te houden. Mocht je niet zeker weten of dit alles goed functioneert, is het juist nu een goed moment om daar contact over op te nemen, desnoods met een beveiligingsspecialist.

Investeer in nieuwe middelen

Ook kun je overwegen om in nieuwe systemen te investeren, zoals mistbeveiliging. Een dergelijk systeem vult de ruimte binnen enkele seconden met een dik pak mist. Dat maakt het voor inbrekers onmogelijk om nog door de ruimte te bewegen als het systeem geactiveerd is, laat staan vluchten. Inbrekers zijn vaak op de hoede voor dergelijke systemen. Daarmee heeft het ook een preventieve werking: een slimme inbreker slaat jouw pand liever over