Je woonopties als student

Een van de leukste dingen als je gaat studeren is het moment dat je op jezelf gaat wonen. Het is ook een beetje een moeilijk moment, want het voelt als een soort definitieve afsluiting van je jeugd. Je wordt voor een groot deel onafhankelijk van je ouders. Maar het is bovenal heel erg leuk om op eigen benen te leren staan. Bij een studentenwoning vinden komt echter nog best veel kijken. 

Speciale studentenwoningen

Woningen zijn schaars en studenten worden helaas vaak afgezet met torenhoge huurprijzen, puur omdat er niets anders te vinden is. Een manier om daar onderuit te komen is een sociale studentenwoning nemen. Daarvoor moet je je inschrijven via websites met studentenwoningen, en deze verschillen per regio, dus welke site je moet hebben hangt af van waar je wil wonen. De woningen die hier worden aangeboden zijn van huurorganisaties en dus niet van particulieren. Hiermee voorkom je een chagrijnige rijkaard die niet zijn best zal doen voor jouw woning als er een keer iets kapot is. De prijzen van sociale woningen zijn ook een stuk lager dan particuliere woningen. Maar wonen via een huurorganisatie heeft ook een nadeel, voor zowel studentenwoningen als normale sociale huurwoningen, en dat is dat er een wachtlijst is. Wie zich eerder heeft aangemeld op de website, staat hoger op de lijst om een woning te kunnen krijgen. Dus als je nog niet precies weet wanneer je uit huis wil gaan, maar het zal wel binnen twee jaar zijn, dan kan je je alvast aanmelden om meer kans te maken. 

Antikraak

Een andere optie om op jezelf te gaan wonen is antikraak. Dit is veruit de goedkoopste optie. Dit aantrekkelijke prijskaartje heeft wel een keerzijde; je loopt altijd het risico dat je ineens binnen korte tijd uit je woning moet vertrekken. En deze woningen zijn vaak minder goed onderhouden dan sociale huurwoningen. Dat onderhouden is namelijk jouw taak als tijdelijke bewoner van zo’n pand. Dus als je denkt dat dit iets voor jou is, zorg dan dat je niet vergeet een schuurspons en heel veel stofdoeken in te pakken. En wees voorbereid op de beruchte antikraak toiletten. Daarvoor komt bijvoorbeeld een automatische luchtverfrisser goed van pas. 

Studentenhuis

De hospiteeravond kennen we natuurlijk allemaal. Het leuke van wonen in een studentenhuis is dat je altijd mensen om je heen hebt als je daar zin in hebt, ideaal voor de gezelschapsdieren onder ons. Maar het nadeel is dat je ook altijd mensen om je heen hebt als je er géén zin in hebt. Deze kamers zijn vaak klein, maar redelijk betaalbaar. Voor een paar jaar is dat een leuke ervaring. Maar dat geldt natuurlijk voor elke studentenwoning, want uiteindelijk willen we allemaal doorverhuizen!