Gamen is voor mannen en vrouwen

Gamen. Je zou misschien denken dat gamen vooral door jongens op de middelbare school wordt gedaan als tijdverdrijf na de lange uren in de klas. Er heerst dan ook nog vaak het sentiment dat vrouwen minder vertegenwoordigd zijn in de gamersgemeenschap. Toch is niet minder waar, juist vrouwen blijken meer te gamen dan mannen, wanneer we een onderzoek van het betaalplatform PayPal moeten geloven.

Maar gamen is natuurlijk een breed begrip. De spelletjes die we spelen op Facebook of in apps worden hierbij als games meegeteld. Het verschil zit hem dan ook in de vrouwen die echt deelnemen aan e-sports en de uitgebreide games op de verschillende gameconsoles.

Uiteenlopende ervaringen van vrouwelijke gamers

Uit een onderzoek naar vrouwen die samen met hun vriend gamen blijkt dat mannen vaak de games bepalen die hun vriendinnen spelen. En dan vooral ook welke personages zij mogen spelen, wanneer zij gamen met hun vriend. Vrouwen worden vaak gezien worden als een ‘hulpje’ van hun vriend, niet als een volwaardige speler.

Opvallend ook, is dat bepaalde rollen die worden toegeschreven in de gamewereld worden gezien door vrouwen als ‘vrouwelijk’. Zo kan een rol als heler bijvoorbeeld in een game toegeschreven worden aan vrouwen, omdat dat bij hen zou passen. Ook zouden vrouwen regelmatig tegen beledigingen aanlopen in de online gamewereld.

Vrouwen zouden er om deze redenen eerder voor kiezen om af te schermen dat zij vrouw zijn tijdens het gamen. Dit door bijvoorbeeld hun koptelefoon uit te zetten of niet aan te geven dat zij een vrouw zijn.

Een potje gamen is gezond

En dat is zonde, want gamen kan best goed voor je zijn. Er zijn natuurlijk voorstanders en tegenstanders van deze stelling. Maar wat ons betreft is gamen helemaal niet zo slecht, wanneer je het niet in overmate doet en er geen andere factoren spelen die invloed hebben op je gesteldheid.

Je bent namelijk actief bij het gamen, doordat er van je verwacht wordt dat je op een bepaalde manier handelt. Multiplayers waarbij je in een team moet spelen werken daarbij een aangename teamspirit in de hand. De hand-oog coördinatie verbetert door het gamen. En wist je dat gamen zelfs positieve effecten heeft op dyslexie? En dit geldt natuurlijk voor zowel mannen als vrouwen.

Dus vrouwen, niet getreurd en pak vooral die gamecontroller of game PC er weer bij. Het is een prima vorm van ontspanning en je traint er ook nog verschillende skills mee.