Zo kies je de beste hondenmand

Je hond is waarschijnlijk een van je beste vrienden en die wil je niet alleen verwennen met heel veel liefde, maar ook met goede zorg en de beste hondenproducten. Je gaat bijvoorbeeld graag wandelen met je hond, vertroetelt hem of haar met lekkere snacks en de leukste speeltjes, maar de keuze voor een hondenmand heeft ook betrekking op het welzijn van je trouwe viervoeter. Het assortiment aan hondenmanden is gigantisch en het is best moeilijk om de beste mand voor jouw hond te kiezen, gelukkig vind je hier een aantal tips zodat je gegarandeerd een goede hondenmand koopt.

De juiste maat

Allereerst is het heel belangrijk dat je bij het uitzoeken van een goede hondenmaat let op de maat. Een Chihuahua of een Jack Russell heeft natuurlijk een compleet andere maat hondenmand nodig dan een St. Bernard of een Deense Dog. De maat van de hondenmand is afhankelijk van de grootte en het gewicht van een hond. Weegt je hond 10 kg, dan moet je hondenmand minstens 50cm zijn. Als je hond 35 kg of meer weegt, dan heb je een hondenmand van ongeveer 100 cm nodig. Over het algemeen hebben kleine honden een hondenmand nodig van 40 bij 30 cm, middelgrote honden een mand van 70 bij 50 cm en grote honden een mand van 100 bij 70 cm.

Goed materiaal

Ook het materiaal waarvan de mand is gemaakt is belangrijk bij het maken van een keuze. Voor de buitenkant van de mand heb je de keuze uit zachte stof en gladde stof. Zachte stof is voor veel honden aangenamer om op te liggen, maar als je hond veel krabt is het verstandiger om een mand met gladde stof te kopen, zodat je hond niet met zijn nagels in het kussen blijft haken. Daarnaast zijn er ook verschillende vulmaterialen die gebruikt worden De meest voorkomende soorten vulmateriaal zijn EPS-parels, fiberfill, polyether vlokken of schuim. EPS-parels zijn populair omdat die zich vormen naar je hond. Daarnaast maken ze minder geluid en reflecteren ze warmte. Fiberfill is veerkrachtig en heeft veel volume, waardoor het comfortabel is voor jouw hond. Fiberfill houdt goed warmte vast en heeft als bijkomend voordeel dat het lichter in gewicht is dan schuim. Schuim als opvulmateriaal is fijn omdat het zich keer op keer goed aanpast aan de vorm van je hond. Daarnaast worden polyether vlokken gebruikt vanwege de stevigheid en omdat het compact is.   

Eigen voorkeur

Als laatste hangt de keuze ook af van jouw voorkeur en die van je hond. Kies bijvoorbeeld voor een mand in een kleur of vorm die mooi bij je inrichting staat, of de hondenmand waar je hond gelijk op afgaat.