Laten zien dat je geslaagd bent? Doe het met een boodschap

Afgelopen weken waren gevuld met zware en eentonige momenten. Continu zat ik te blokken en informatie op te slaan aan de keukentafel van mijn grootouders. Eten en drinken gebeurde tijdens het doornemen van de samenvatting voor het aanstaande examen. Mijn tijd in dromenland werd korter met het behulp van de wekker. Kortom; ontspanning was deze weken weinig aanwezig. Ik moest en zou slagen en ik kon bij dit doel geen afleidingen gebruiken.

Ik ben geslaagd en iedereen mag het weten ook!

Gelukkig werd al mijn harde werk en de energie die ik in het maken van examens heb gestopt goed beloond. Zo kreeg ik ongeveer een week na het examen te horen dat ik geslaagd was met nul onvoldoendes. Ik had hiermee dus officieel mijn vwo-diploma behaald! De traditie in Amerika is vaak veel uitbundiger en wordt grootser gevierd, dus voor mij voelt het vieren van je diploma in Nederland wat simpel aan. Wat in Nederland wel vaak gezien wordt, is het uithangen van vlaggen wanneer je geslaagd bent. Hier hangt tevens je schooltas aan. Deze traditie is wel degelijk bekend in ons land en hierdoor ontwikkelde ik nieuwe inspiratie.

Een persoonlijke boodschap

Vlaggen bedrukken! Dit idee kwam dus voort uit de vlag die doorgaans gewoon wordt uitgehangen. De kleuren rood, wit en blauw vond ik te saai. Ik besloot op deze kleuren een eigen persoonlijke boodschap te bedrukken. Echter leek het neerzetten van mijn eigen naam me niet zo prettig. Ik hoefde ook niet meteen dat iedereen zou weten hoe ik heet en waar ik woon. Mijn plan was meer om een bepaalde slogan neer te zetten.  Zoiets als ‘Petje af’ of ‘School is verleden tijd’.

Waarom het net iets specialer mag

Wat ik nog niet neer had gezet, is het feit dat ik nu voor de tweede keer een schooldiploma heb behaald. Hiervoor deed ik vmbo-tl en in die periode was ik minder met school bezig. Misschien was het de leeftijd of misschien was het een fase waar ik in zat. Ik heb ondanks mijn desinteresse voor school toch gewoon mijn examens gehaald. Het behalen van mijn vmbo-tl diploma voelde naar mijn mening destijds niet echt als een prestatie. Voor mijn vwo-diploma heb ik echt kei en keihard gewerkt om te slagen en daar wil ik dan ook een beetje mee opscheppen.

Welk diploma je ook hebt gehaald, besef dat je er trots op kan zijn! Het gaat niet zozeer om het behalen van een specifiek diploma, maar om het feit dat je weer een mijlpaal hebt bereikt. Je doet het uiteindelijk toch allemaal zelf.