Afscheid nemen op afstand

Ben je onlangs een dierbare verloren maar wil je toch een mooi afscheid organiseren voor alle dierbare mensen om je heen? Dan is het momenteel lastig om dat op traditionele wijze te kunnen doen. Helaas moeten we de afgelopen tijd veel afscheid nemen op afstand. Dit doen we op verschillende manieren zodat betrokkenen toch nog een laatste moment hebben met de overleden persoon.

Afscheid nemen met een persoonlijk bericht

Schrijf een persoonlijk bericht. Je kan bijvoorbeeld een persoonlijke kaart of e-mail naar naaste familieleden sturen, of een bericht schrijven op een online herdenkingswebsite. Tegenwoordig wordt steeds vaker een online mogelijkheid beschikbaar gesteld waarop men een berichtje kan achterlaten. Het voordeel hiervan is, is dat ook mensen die niet fysieke aanwezig zouden zijn wel iets kunnen schrijven. Ook mensen die wel eens contact met de overledene hadden. Maak er persoonlijke tekst van. Bijvoorbeeld voor wat je bijzonder vindt aan deze persoon en wat er altijd bij je zal zijn. Zoek een kaart die een speciale betekenis voor jou heeft, de afbeelding drukt uit wat je wilt zeggen of een afbeelding die geschikt is voor de overleden persoon. De uitvaartondernemer Amsterdam zal hierin ook meehelpen en tips geven.

Opzoek zodra het weer mag

Bezoek later, als de coronapandemie voorbij is, familieleden. Vaak horen we dat bezoeken aan directe familieleden na begrafenissen snel afnemen. Mensen vinden dit pijnlijk omdat ze willen weten of er nog iemand aan hen en hun dierbaren denkt. Dit is een extra reden om na deze crisis te bezoeken. Dit is erg belangrijk voor jezelf en voor anderen. Als je samen over het verlies praat, voel je je verbonden en getroost.

Herinneringen ophalen

Zoek verschillende foto's van jou van de overledene, of foto's die je herinneren aan de mooie en bijzondere momenten die je samen beleefde. Print ze uit, plak ze op A4-papier en voeg wat aantekeningen toe. Het kan ervoor zorgen dat je de herinnering weer herinnert en zal zeker een glimlach op je gezicht toveren. Je kan dit bestand voor jezelf houden of (een kopie) naar familie sturen. Op deze manier leert het gezin over de verlorenen en voelt het dat ze niet alleen zijn. Dit zorgt er ook voor dat je altijd iets tastbaar hebt om naar te kijken, om er even bij te pakken etc. Aangezien er tegenwoordig veel digitaal wordt gedaan is het soms lastig om bepaalde dingen op te slaan of even makkelijk erbij te pakken.