Waar heb je recht op als je ontslagen bent? En hoe nu verder?

Ontslagen worden is een stressvolle ervaring en kan gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid en angst voor de toekomst. Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn en wat je kunt doen om verder te gaan na het ontslag. Hieronder volgt een uitgebreid artikel met opsommingen en tips over wat je kunt doen nadat je ontslagen bent.

Neem de tijd

Ontslagen worden kan een emotionele impact hebben. Neem de tijd om te herstellen en de emoties te verwerken voordat je verder gaat. Dit kan betekenen dat je even een paar dagen vrij neemt om jezelf weer bij elkaar te rapen.

Check je financiële situatie

Controleer je financiële situatie zodra je ontslagen bent. Bekijk hoeveel geld je hebt en hoe lang het zal duren voordat je een nieuwe baan vindt. Maak een budget om ervoor te zorgen dat je de komende maanden kunt rondkomen. 

Ga na wat je rechten zijn

Voordat je verder gaat, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Bekijk of je recht hebt op een transitievergoeding en/of een WW-uitkering. Vraag dit na bij het UWV of een juridisch adviseur.

Zoek professionele hulp

Als je het gevoel hebt dat je hulp nodig hebt bij het vinden van een nieuwe baan, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Neem contact op met een loopbaancoach of een uitzendbureau.

Werk aan je CV en sollicitatiebrief

Zorg ervoor dat je CV en sollicitatiebrief up-to-date zijn. Besteed extra aandacht aan het benadrukken van je vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de baan waarvoor je solliciteert.

Netwerk

Netwerken is een belangrijk onderdeel van het vinden van een nieuwe baan. Maak gebruik van sociale media en vraag vrienden, familie en voormalige collega's om je te helpen bij het vinden van nieuwe kansen.

Schrijf je in bij een uitzendbureau

Schrijf je in bij een uitzendbureau om sneller aan een nieuwe baan te komen. Uitzendbureaus hebben vaak toegang tot een groot netwerk van werkgevers en kunnen je helpen bij het vinden van een baan die bij je past.

Blijf gemotiveerd

Blijf gemotiveerd en geef niet op. Het kan even duren voordat je een nieuwe baan hebt gevonden, maar het is belangrijk om positief te blijven en vol te houden.

Leer nieuwe vaardigheden

Gebruik de tijd tussen banen om nieuwe vaardigheden te leren. Dit kan helpen om je CV te verbeteren en je aantrekkelijker te maken voor werkgevers.

Houd contact met voormalige collega's Blijf in contact met voormalige collega's en gebruik hun netwerk om nieuwe kansen te vinden. Zij kunnen je ook aanbevelen voor vacatures waarvoor je gekwalificeerd bent.