Thuis energie besparen

Goed voor de portemonnee én het milieu

Dat minder energie gebruiken resulteert in minder uitgaven is logisch, en dat hetzelfde geldt voor uitstoot is ook al enige tijd bekend. Kleine veranderingen in huis tellen al gauw op tot een redelijk bedrag. Denk hierbij aan het verminderen van het gebruiken van apparaten. Uiteraard is dat maar een kleine selectie van alle mogelijke methodes om geld te besparen met aanpassing aan het dagelijks leven. Daarom hier nog een aantal redenen om te beginnen met besparen.

Natuurlijk licht, natuurlijk!

Een logische gedachte bij het gebruik van zonlicht is het aanleggen van zonnepanelen. Alhoewel dit een prima optie is, kun je niet zeggen dat het een simpele aanpassing is. Toch kun je door het gebruik van zonlicht veel energie besparen. Gebruik zo veel mogelijk licht van buitenaf, de zon brandt toch wel dus dan kun je dit net zo goed gebruiken. Gordijnen dicht, lichten uit. Hiermee bespaar je al een redelijke hoeveelheid energie. Zoals eerder vermeld, hier help je niet alleen jezelf mee, maar ook iedere inwoner van deze wereld. Nou kan het zijn dat in de kamer waar je het meeste tijd doorbrengt weinig zonlicht is. Misschien kan je je werkplek dichter bij een raam, of zelfs in naar een andere kamer verplaatsen. Is het toch onvermijdelijk om een lamp te gebruiken? Vervang je lampen geregeld voor nieuwe, en gebruik altijd een led dimmer. LEDs zijn al erg zuinig, en met een dimmer haal je de meeste waarde uit je verbruikte energie.

Ga verstandig met apparaten om

Met een beetje moeite lukt het waarschijnlijk wel om honderd apparaten in een huishouden aan te wijzen die regelmatig energie gebruiken. Een grote boosdoener is de wasmachine. Vaak worden er halve wasjes gedraaid omdat bepaalde kledingstukken opnieuw gebruikt moeten worden. Met een beetje efficiënt indelen kun je flink besparen op de wasmachine. Draai zo veel mogelijk volle wasbeurten. Ook bij de droger valt veel winst te behalen. Gebruik ook hier het zonlicht om jouw kleding te drogen. Uiteraard valt er in Nederland nou eenmaal veel regen, dus let ook eventjes op het weerbericht. Anders kun je weer opnieuw beginnen.

Behaal een hoog rendement met opwarmen

Waar het ook voor gebruikt wordt, het kost veel energie om warmte op te wekken. Een bad, douche, wasbeurt of iets dergelijks hakt er behoorlijk in. Ook zijn niet alle apparaten even efficiënt. Zo is het minder belastend om een waterkoker te gebruiken dan een pannetje water op het vuur te zetten. Logischerwijs gaat er bij het laatste voorbeeld veel energie verloren. Ook verbruikt een bad vaak veel meer energie dan een douche, dus ga niet te vaak in bad.