Hoe werkt een gehoorapparaat

Beschadiging aan het gehoor kan een grote impact op jouw leven hebben Het kan problemen veroorzaken op het werk, in een relatie en in het dagelijks leven. Een gehoorapparaat kan hier een groot verschil in maken, zeker als je het juiste type kiest. Er zijn veel verschillende hoortoestellen en merken op de markt, en het kan dus lastig zijn om een goed hoortoestel te vinden. Wil je een in-ear of een behind-the-ear hoortoestel. Eentje van het merk Phonak, of van het merk Oticon? Het zegt jou misschien weinig. Daarom hier een paar kleine weetjes over hoortoestellen om het voor jou makkelijker te maken.

Hoe werkt het?

Een hoortoestel is een elektrisch apparaat dat op batterijen runt. Het is bijna altijd een klein apparaatje die je bij of in jouw oor stopt. Bepaalde frequenties geluid, dat wil zeggen hoge of lage tonen, worden door het hoortoestel opgenomen en versterkt. Vervolgens wordt het geluid razendsnel jouw oorkanaal in gestuurd. Niet iedereen die een gehoorbeschadiging heeft kan de oplossing in een hoortoestel vinden. Toch is het zo dat slechts één op de vijf mensen met gehoorbeschadiging waar het wél bij werkt ook daadwerkelijk een hoortoestel gebruikt. Veel mensen onderschatten de beschadiging aan hun gehoor. Deze schade kan onder andere komen van ziektes, ouderdom, te veel harde geluiden of bepaalde medicijnen.

Hoe vind je het juiste hoortoestel?

Als jij vermoed dat jij gehoorbeschadiging hebt, en dat een hoortoestel jou daarmee kan helpen, dan ben je waarschijnlijk benieuwd hoe je aan een hoortoestel komt. Via jouw huisarts kan je een doorverwijzing krijgen naar een arts die jouw gehoor kan testen. Misschien is er een andere reden dat je slechter hoort, bijvoorbeeld het opbouwen van te veel oorsmeer. Als er wel permanente schade aan het gehoor is, dan kan de dokter dit vaststellen. Vervolgens kan je bij een hoorspecialist laten testen wat voor hoortoestel het meest geschikt is voor jou. De mate van gehoorbeschadiging wordt vastgesteld, en hiermee wordt dan een keuze gemaakt. Zo kan het zijn dat je maar een klein in-ear hoortoestel hoeft, maar misschien is het wel nodig om een grotere behind-the-ear variant te nemen.

Wacht niet te lang

Gehoorbeschadiging is geen grapje. Er kunnen erg veel problemen door ontstaan. Niet alleen kan het gevaarlijk zijn in bijvoorbeeld het verkeer, ook werkt het nadelig op onze mentale gezondheid. Het wordt lastiger om gesprekken te voeren, en een eenzaam gevoel besluipt veel mensen. Hoe eerder je kan wennen aan een gehoorapparaat, hoe beter het voor je is. Als familie of vrienden wel eens zeggen dat ze denken dat je een gehoorapparaat nodig hebt, dan kan je ervoor kiezen beter te luisteren!