Hoe kan je omgaan met mentale klachten?

Wanneer jij last hebt van nare gedachtes of heel veel stress, dan kan het zijn dat dit je lichaam behoorlijk beïnvloedt. Je kunt er bijvoorbeeld heel moe van worden. Als jij veel stress hebt kun je hier ook lichamelijke klachten van krijgen. Druk op de borst, tintelingen in je armen of benen zijn veelvoorkomende klachten van stress. Hoe ga je nou goed om met deze stressklachten? Hieronder worden een paar tips gegeven.

Praat erover

Een van de beste tips die veel gegeven wordt is om erover te praten en daarbij eventueel hulp te zoeken. Je kunt het bespreken met je ouders, maar het is ook zeker een optie om het met een therapeut, psycholoog of vertrouwenspersoon te bespreken. Tegenwoordig bestaat er ook online therapie. Tijdens de coronapandemie is dit erg fijn, zo kun je toch je verhaal kwijt maar hoef je er niet je huis voor uit. Er zijn best veel psychologen en therapeuten die online sessies inplannen met hun klanten. 

Als je mentale klachten hebt kun je ongeacht de situatie terecht bij een specialist. Let wel op, bij de ene therapeut of psycholoog is de wachttijd iets langer als bij de ander. Houd hier rekening mee en ga desnoods op zoek naar een ander. Je wilt immers geen maanden hoeven wachten als er nood aan de man is.

Het voordeel van hulp zoeken bij een therapeut of psycholoog is dat wanneer jij echt een trauma hebt, een specialist weet hoe dit draagzamer wordt. Zij zijn getraind en hebben geleerd om hier mee om te gaan. Zo kunnen zij jou ook helpen met een gegeneraliseerde angststoornis.

Probeer positief te blijven

Wanneer jij hele donkere gedachten hebt, kan het best een opgave zijn om positief te blijven. Toch is dit wel het beste om te doen, hoe moeilijk dit ook is. Een manier waarmee je positiever blijft is door bezig te gaan met een hobby. Ga bijvoorbeeld sporten, wandelen, schilderen, naar de film, wat je maar wilt. Voor veel mensen helpt beweging erg goed. Dit komt omdat je je inspant en letterlijk druk bent met andere dingen en dat blijkt erg goed te werken voor de gemoedstoestand.

Ben je niet zo fan van sporten? Dan zou je kunnen kijken of er iets creatiefs is dat je kan doen. Zoals eerder gezegd kan schilderen een goede optie zijn. Tekenen en schrijven zijn ook goede opties als je creatief bezig wilt zijn.

Vermijd verdovende middelen

Wanneer jij psychische problemen hebt is het ten zeerste af te raden om verdovende middelen te gebruiken. Deze middelen kunnen je problemen namelijk verergeren. Veel mensen denken dat verdovende middelen de pijn verzachten, maar in veel gevallen versterkt het de problematiek alleen maar. Begin er dus ook echt niet aan!