Een auto ongeluk heeft meer gevolgen dan materiale schade

Het kan iedereen bij deelname in het verkeer overkomen. Een ongeluk met de auto of een ander voertuig. Het hoeft niet jouw schuld te zijn. Het komt altijd door een andere weg gebruiker, word vaak gezegd. De gevolgen van het ongeluk zijn vaak niet alleen materialistisch. Lichamelijke klachten zoals nekklachten, rugklachten en schouderklachten zijn erg aannemelijk. Deze pijnklachten hebben een verzamelnaam, een whiplash. Door een onverwachte harde beweging in deze lichaamsdelen trekken te spieren samen die zorgen voor veel pijnklachten.

Een whiplash is iets anders dan spierpijn

Helaas wordt er vaak gezegd dat een whiplash een spierpijn variant is. Je bent geschrokken dus je spieren staan stijf. Het is niet te zien op rongenfoto’s, dat klopt. Daar zie je namelijk geen spieren op. Bij dit soort klachten ben je wel zeker een paar maanden bezig. Daarnaast kunnen concentratieproblemen en extreme vermoeidheid optreden. Hier kun jezelf niks aan doen. Verzekeraars dekken voor een whiplash niks uit, als zijnde smartengeld. Dit omdat het niet te zien is op rongenfoto’s, iedereen kan dus zeggen dat ze last hebben van pijnklachten. Gelukkig kun je altijd naar een whiplash advocaat, de advocaten geven echt niet op totdat jij geld van de tegenpartij ontvangt. Je kunt namelijk vaak niet werken en je hele leven staat voor maanden op zijn kop. Jouw whiplash advocaat gaat dan in gesprek met de verzekeraar, en geven niet op totdat jij “gewonnen” hebt.

Nederlandse wetgeving rondom ongelukken

Wat mij ooit verteld is dat je pas smartengeld kan ontvangen op het moment dat je invalide bent geworden door een auto ongeluk. Alle medische aandoeningen die tijdelijk zijn of waarmee je nog compleet kunt functioneren worden niet gezien als noodzakelijke zaken. Dit is een bedacht regeltje onder alle verzekeraars. Als consument kun je dus hoog of laag springen, geld krijg je niet van de tegenpartij.

Ziekteverlof op werk

Met geluk heb je wel ziekteverlof op je werk. Jouw werkgever is verplicht tot een jaar 70% van je laatste maandsalaris uit te keren. Tegelijkertijd zal je je moeten melden bij een bedrijfsarts en bij het UWV. De bedrijfsarts zal je regelmatig moeten bezoeken. Dit is als stok achter de deur voor je werkgever. Het is een langdurend proces waar je niet op zit te wachten. Neem dus echt een whiplash advocaat in armen, laat hem of haar het voor jou regelen. Je werkgever zal je dan alsnog verplichten om naar een bedrijfsarts te gaan want dat staat los van elkaar. Je hoeft je door je advocaat in ieder geval niet hard te maken naar verzekeraars en kun je de rust pakken die je verdient. Een snel herstel is het allerbelangrijkste, dat kan alleen met rust.